Dörrbyte i bostadsrätt

Ett snabbt sätt att få in mer ljus och öppna upp mellan inne och ute är att sätta in glasdörrar. Klar Fönster och Dörrar har många varianter på altandörrar med glas i, både som enkeldörr och som dubbeldörrar. Ett tips är att sätta in ett sidoparti i glas bredvid ytterdörren för att få in mer naturligt ljus i hallen. Med frostat glas får du in mer ljus men slipper direkt insyn.

Vem ansvarar för ytterdörren?

Oftast är det bostadsrättsföreningen som ansvar för underhåll av ytterdörren. Det finns också lösningar där föreningen ansvar för underhåll av ytterdörrar medan bostadsrättsinnehavarna ansvarar för lås och nycklar. Läs stadgarna i din bostadsrättsförenings årsredovisning för att se vad som gäller i just ditt fall. Tänk på att det som gäller för ytterdörren även kan gälla balkongdörrar och dörrar till en uteplats. Bostadsrättsföreningen ansvarar dock för utvändig målning.

Beställ ny ytterdörr tillsammans med grannarna

När det är dags att byta ytterdörrar i föreningen är det vanligt att styrelsen skickar ut en förfrågan bland bostadsrättsinnehavarna om man är intresserad av att byta ytterdörr till sin lägenhet. När flera medlemmar beställer samma typ av dörr kan man oftast få ett lägre pris både för själva dörren och för monteringen. Det är svårt att byta dörr själv eftersom du inte bara måste byta dörrbladet utan även dörrkarm och lås.