Hur hittar man studentbostad?

Att få tag på en studentbostad kan på vissa orter vara väldigt svårt och det gäller att utnyttja alla tänkbara alternativ när du letar studentboende. En del studentbostäder tillåter att du ställer dig i kö innan du ens vet om du ska studera. Tyvärr finns det inga gemensamma regler eller kösystem som gäller för alla studentbostadsuthyrare. Det finns även andra alternativ till just studentbostäder och det är bland annat att hyra privat.

Studentkåren

De olika studentkårerna har ofta koll på vem som hyr ut och förmedlar boende. I vissa fall kan de även ha speciell personal som hjälper till med boendet. Studentkåren är en bra start för att snabbt få veta vem man ska kontakta.

Studentbostadsföretag

Ställ dig i kö hos alla studentbostadsföretag du kan hitta på orten och se till att göra det så snabbt som möjligt. Vet du om att du ska söka till en ort där det är hårt tryck på studentbostäder så ställ dig i kö tidigt. I de flesta fall kan du ställa dig i kö redan innan du har fått antagningsbeskedet.

Internet

Internet är en stor resurs när det gäller att hitta bostad. Här kan du hitta rum som hyrs ut av privatpersoner, lägenheter som hyrs ut i andra hand, rum i kollektivt boende eller större hus/lägenhet som hyrs tillsammans med andra studenter. Du kan hitta privata små förmedlare av boende och en hel del olika bostadssajter som samlar och förmedlar olika boende. Behöver du lägenhet i Arboga kan du gå in på Sturestadens hemsida.

Kontakter

Var inte rädd för att ta hjälp av olika kontakter. Det kan vara dina egna, dina vänners, din familjs eller arbetskollegors. Du vet aldrig om någon känner någon som hyr ut eller kan tänka sig att dela bostad för att minska kostnaderna.

Direktkontakt

Även om mycket sker via nätet idag, så kan det löna sig att ringa runt till olika privatvärdar. En del värdar har inga hemsidor eller köer att ställa sig i och därför missar du dessa om du enbart förlitar dig på nätet.