Vilka regler gäller för att få hyra studentbostad?

När man pratar om studentbostäder menar man bostäder som är enbart för studenter. Bostäderna är anpassade för en viss livsstandard och ska gynna studenter. En studentbostad har ofta lägre hyra än en vanlig hyresrätt och den ligger ofta nära universitet eller centrum. Planlösningen är bra och anpassad till att vara så flexibel som möjligt. Förutom studentbostäder finns det andra typer av boende, som att hyra rum privat eller lägenhet i andra hand. All form av boende som inte är en specifik studentbostad kan du naturligtvis hyra utan att vara student, men för just studentbostäder måste du uppfylla vissa krav. Bostadsbolagets ekonomi sköts av en större redovisningsbyrå Stockholm.

Studieintyg

Du måste vara student för att få hyra en studentbostad och du ska kunna visa upp antagningsbesked på utbildningen du ska börja på eller går på. Antagningsbeskedet visar du oftast upp först när du har fått rummet eller lägenheten. Även om du inte är antagen till någon utbildning kan du vanligtvis ställa dig i kö ändå, men för att kunna tacka ja till en bostad måste du visa att du är student. Utbildningen ska vara studiemedelsberättigad och den ska räknas som en eftergymnasial utbildning.

Studiepoäng

Bara för att du har fått en studentbostad innebär det inte att du kan bo kvar i den efter att du har avslutat dina studier eller om du har hoppat av. För att du ska kunna bo kvar måste du visa att du har klarat av ett visst antal kurser eller poäng. Hur mycket poäng du behöver ha beror på bostadsföretaget. De olika företagen som hyr ut till studenter kan även ha andra specifika krav. Kolla med varje bolag för att ta reda på vad som gäller.

Doktorand

En doktorand eller gästforskare kan oftast ansöka om att hyra en studentbostad, även om de inte räknas som student.